Duurzame BioPanel fietswegwijzers snelfietsroute F344

3000 kg CO2 reductie ten opzichte van aluminium borden

Opdrachtgever(s): Cleantech Regio, Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBD)

Snelfietsroute F344 verbindt Apeldoorn en Deventer. Daarmee vormt de F344 een belangrijke fietsruggengraat door de Cleantech Regio. In 2018 werden een aantal maatregelen genomen om fietsers nog vlotter én veiliger hun bestemming te laten bereiken. In 2020 volgde een landelijke primeur voor de F344 met speciale nieuwe wegwijsborden die beter leesbaar zijn op hogere snelheid én gemaakt zijn van het milieuvriendelijke BioPanel.

Opdracht

In opdracht van de Cleantech Regio en de NBD (Nationale Bewegwijzeringsdienst) zijn 370 BioPanel fietswegwijzers geproduceerd voor het bewegwijzeren van snelfietsroute F344 tussen Apeldoorn en Deventer. De BioPanel fietswegwijzers zijn geplaatst in de vorm van fietswegwijzerarmen en fietswegwijzerborden. Naast betere leesbaarheid van de borden op hogere snelheid was duurzaamheid een belangrijke eis voor de materiaalkeuze. De Cleantech Regio heeft namelijk als doel om de meest duurzame regio van Nederland te worden. BioPanel plaatmateriaal past goed bij die ambities, want het plaatmateriaal wordt volledig gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen en veroorzaakt 99% minder CO2-uitstoot dan aluminium. Bovendien is het materiaal volledig recyclebaar én biodegradeerbaar.    

Resultaat


Voor de bewegwijzering van snelfietsroute F344 zijn 370 BioPanel borden gemaakt.

Hiermee is ruim 3000 kg CO2 gereduceerd ten opzichte van aluminium borden.

Dit staat gelijk aan 18.500 km autorijden met een gemiddelde dieselauto!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.