BioPanel plaatmateriaal is lichtgewicht, sterk en duurzaam

BioPanel is bruin van kleur en ontleend die natuurlijke kleur aan de gebruikte bestandsdelen Hennep en PLA waardoor het plaatmateriaal 100% biobased is. Het plaatmateriaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en standaardformaten en is tevens op maat leverbaar. BioPanel plaatmateriaal is lichtgewicht en qua sterkte vergelijkbaar met gebruikelijke HPL panelen. De duurzaamheid van BioPanel hangt af van de specifieke toepassing, waarbij wij voor signing doeleinden een duurzaamheid van minimaal 10 jaar voor outdoor toepassingen garanderen.

BioPanel plaatmateriaal is verkrijgbaar in meerdere diktes en formaten

BioPanel plaatmateriaal is verkrijgbaar in diktes vanaf 2 mm tot en met 6 mm. Standaard hebben wij 3 en 6 mm op voorraad. Het standaardformaat van het plaatmateriaal is 2040x1020mm. Uiteraard kan het plaatmateriaal op maat worden geleverd. Daarvoor frezen wij het BioPanel plaatmateriaal, maar in de praktijk behoort ook lasersnijden tot de mogelijkheden. Het gewicht van een vierkante meter van 3 mm is 3,8 kg en de sterkte van het plaatmateriaal is vergelijkbaar met gebruikelijke HPL panelen.

BioPanel is geschikt voor binnen en buiten toepassingen

BioPanel is oorspronkelijk ontwikkeld als duurzaam en milieubewust alternatief plaatmateriaal voor outdoor en indoor signing toepassingen, zoals bewegwijzeringsborden, routemarkeringen, (verkeers)borden en informatiepanelen. Voor deze toepassingen wordt nu nog vaak gekozen voor Aluminium of HPL. Bij de productie van BioPanel worden echter geen fossiele grondstoffen gebruikt, maar uitsluitend snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen. Bovendien vindt productie plaats op lagere temperatuur waardoor er minder energie voor nodig is. Naast signing zijn er bovendien nog vele andere toepassingsmogelijkheden voor BioPanel. Denk bijvoorbeeld aan gebruik in de bouw of in meubilair.

Te voorzien van PVC-vrije folie voor signing doeleinden

Voor signingdoeleinden voorzien we BioPanel vanuit milieuoogpunt idealiter van een PVC vrije folie van Com2C of 3M. Hierop kan een full colour print worden aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Uiteraard kunnen ook andere signfaces worden aangebracht op BioPanel plaatmateriaal. Op termijn willen we er graag naartoe dat BioPanel ook rechtstreeks bedrukt kan worden met biologisch afbreekbare verf of inkt, maar dat bevindt zich op dit moment nog in de onderzoeksfase.   

BioPanel plaatmateriaal is recyclebaar en biodegradeerbaar

Aan het einde van de gebruiks- of levensduur van BioPanel nemen wij het plaatmateriaal graag terug. BioPanel ondergaat dan een recycling of upcycling waarbij de plaat ten minste kan terugkeren in dezelfde vorm, maar ook in andere vormen. Bijvoorbeeld door verwerking naar nieuw BioPanel plaatmateriaal. Daarnaast kan BioPanel plaatmateriaal industrieel gecomposteerd worden. Gebruik van BioPanel plaatmateriaal voorkomt dus restafval.

De voordelen van BioPanel

  • BioPanel plaatmateriaal bestaat volledig uit snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen. 
  • BioPanel stoot tot 99% minder CO2 uit dan z’n alternatieven. 
  • BioPanel is sterk, relatief licht en verliest geen eigenschappen bij buiten toepassingen.
  • BioPanel heeft een duurzaamheid van tenminste 10 jaar.
  • BioPanel is recyclebaar én biodegradeerbaar. Dit voorkomt restafval.

Gratis BioPanel sample ontvangen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u BioPanel graag in handen heeft om te bepalen of het materiaal iets voor u kan betekenen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend een BioPanel sample aan!