Kiezen voor BioPanel plaatmateriaal is een milieubewuste keuze

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid zijn uitgangspunt bij de ontwikkeling van BioPanel. Daarom is BioPanel plaatmateriaal volledig plantaardig. Onze reis begon met de vraag hoe we de milieu-impact van outdoor bewegwijzering en informatieborden verder konden beperken. Producten waarvoor aluminium en op aardolie gebaseerde kunststoffen tot op heden de gebruikelijke, maar zeker niet milieuvriendelijkste materiaalkeuzes zijn.

De uitdaging van afstappen van kunststoffen en metalen

De eerlijkheid gebied te zeggen, dat het een enorme uitdaging is om plastics en metalen links te laten liggen. We kunnen maar moeilijk zonder en de voordelen ervaren we vrijwel continue. Kijk maar naar het apparaat waarop je deze tekst leest, het kantoor of wellicht je eigen huis waarin je aan het werk bent of het vervoermiddel waarmee je je verplaatst. En dan hebben we het nog niet eens over de revolutionaire impact van deze materialen op onze voeding en gezondheid

Keerzijden van het gebruik van kunststoffen en metalen

Het gebruik van kunststoffen en metalen is niet zonder keerzijden. Door ons veranderende klimaat worden we meer en meer geconfronteerd met de impact van overmatig en onnodig gebruik van metalen en op olie gebaseerde kunststoffen. Denk alleen maar aan:

 • Uitputbaarheid van fossiele grondstoffen en mineralen; 
 • Aanzienlijke CO2-impact;
 • Mogelijke aanwezigheid schadelijke stoffen;
 • Niet-biologisch afbreekbaar afval.

Alternatieven en substituten liggen niet voor het oprapen

Hoe makkelijk, aanlokkelijk én ingesleten het gebruik van metalen en plastics nu ook is. We kunnen er niet meer omheen om ons gebruik te beperken én alternatieven te zoeken en ontwikkelen. Dus toen wij in onze zoektocht constateerden dat er buiten hout vrijwel geen echt milieuvriendelijke alternatieve plaatmaterialen zijn, zijn we zelf een plaatmateriaal gaan ontwikkelen aan de hand van de volgende criteria:

 • Vrij van fossiele materialen en mineralen;
 • Gemaakt van snel hernieuwbare bronnen;
 • CO2-neutraal;
 • Recyclebaar EN biologisch afbreekbaar;

Natuurvezels en biopolymeren

Wageningen University & Research (WUR) zette ons op het spoor van natuurvezels en biopolymeren. En uiteindelijk kwamen we uit bij Hennep en PLA. Hennep als snelgroeiend gewas, dat gewoon lokaal in Nederland wordt geteeld en bovendien geldt als bodemverbeteraar die CO2 en stikstof opneemt. En PLA als biologisch afbreekbaar polymeer dat een restproduct is van de suikerproductie.

Milieuvriendelijk plaatmateriaal voor signing én meer

Op basis van Hennep en PLA hebben we de afgelopen jaren BioPanel weten te ontwikkelen. Een sterk, biobased en biologisch afbreekbaar plaatmateriaal dat vrijwel CO2-neutraal is. Het voelt aan als harde kunststof en kan verschillende plaatmaterialen in verschillende markten vervangen, waaronder voor signing doeleinden. In tegenstelling tot Aluminium en HPL worden bij de productie van BioPanel dus geen fossiele grondstoffen gebruikt, maar uitsluitend snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen die van zichzelf tijdens de groei grote hoeveelheden broeikasgassen uit de lucht opnemen. Tijdens de productie wordt nagenoeg de gehele hennep plant gebruikt en bovendien vindt de productie van BioPanel plaats op lagere temperatuur waardoor er minder energie voor nodig is. Al met al zorgt dit ervoor dat de C02 impact van BioPanel plaatmateriaal minimaal is en aanzienlijk lager dan het geval is bij Aluminium en HPL. 

Al meer dan 75.000 routemarkeringen en informatieborden op basis van BioPanel

In nauwe samenwerking met diverse signmakers hebben we al meer dan 75.000 borden van verschillende formaten en voor uiteenlopende doeleinden gemaakt. De borden die op basis van BioPanel worden gemaakt, zorgen voor tot wel 99% minder CO2-uitstoot dan het geval is bij aluminium borden. Een ook ten opzichte van harde kunststoffen zoals HPL zorgt BioPanel voor een zeer aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot! Bovendien nemen we BioPanel plaatmateriaal aan het einde van de levens- of gebruiksduur graag weer kosteloos in om het te recyclen of te biodegraderen door industriële compostering. Een keuze voor BioPanel is dus een duurzame keuze die bijdraagt aan minder CO2 uitstoot én minder afval! Afnemers die BioPanel vanaf het eerste uur omarmen, zijn bijvoorbeeld lokale overheden, toerismebureaus en bedrijven die bereid zijn nét dat beetje extra te doen voor ons milieu. 

Vele andere toepassingen voor BioPanel

Buiten signing is BioPanel voor tal van andere doeleinden bruikbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Meubels en interieur
 • Bouwmateriaal 
 • Producten van op aardolie gebaseerde kunststoffen 

Meer nodig dan recycling en toevoegen van biobased materiaal aan conventionele kunststoffen

Het pad dat wordt bewandeld met plantaardige, biodegradeerbare materialen zoals BioPanel, is niet zonder uitdagingen en dit type materialen is nog niet uitontwikkeld. De markt lijkt daarom nog wat terughoudend in het investeren in dit soort materialen en te focussen op recycling van conventionele materialen of het vergroten van percentages ingrediënten van biologische oorsprong. 

En laten we vooral recyclen wat we al beschikbaar hebben. Maar toevoeging van plantaardige materialen aan kunststoffen die niet biodegradeerbaar zijn, maakt dat het eindproduct misschien wel minder CO2-impact heeft als het op de markt komt, maar biologisch afbreekbaar worden deze materialen er niet van. Bij verbranding aan het einde van de levensduur komt immers opnieuw CO2 vrij.

Ga met ons mee voor echt duurzaam!

Met elke stap die we zetten, maken we impact. Laten we daarom samen gaan voor:

• Minder gebruik van minerale grondstoffen en op aardolie gebaseerde kunststoffen;
• Omarmen van nieuwe, milieuvriendelijke alternatieve materialen, zoals BioPanel;
• Gebruik van de juiste materialen voor het juiste doel.

Ga je met ons mee?

De voordelen van BioPanel

 • BioPanel plaatmateriaal is 100% plantaardig  
 • BioPanel stoot <99% minder CO2 uit dan conventionele materialen. 
 • BioPanel is sterk, relatief licht en binnen en buiten toepasbaar.
 • BioPanel heeft een duurzaamheid van tot wel 10 jaar.
 • BioPanel is recyclebaar én biodegradeerbaar. 

Gratis BioPanel sample ontvangen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u BioPanel graag in handen heeft om te bepalen of het materiaal iets voor u kan betekenen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend een BioPanel sample aan!