Milieuvriendelijke parkeerborden op basis van plantaardig BioPanel plaatmateriaal

70 kg CO2 reductie door gebruik van BioPanel in plaats van aluminium

Opdrachtgever(s): HMP Distribution BV

Hennep producten worden steeds bekender bij het grotere publiek. Gedreven door de gezonde eigenschappen van de plant en de positieve impact op het milieu. HMP Distribution wil al het potentieel van deze plant laten zien en distribueert betrouwbare en sterke merken rondom het hennepgewas op de Europese markt. 

Opdracht

Als distributeur van hennep producten hoefde er bij HMP Distribution niet lang te worden nagedacht over de materiaalkeuze voor nieuwe parkeerborden. Liefst ook gemaakt van hennep. En zo kwamen ze uit bij BioPanel. Dat de parkeerborden van BioPanel bovendien behoren tot de milieuvriendelijkste op de markt, maakte de keuze nog makkelijker. Want als er dan toch ingezet wordt op elektrificatie van auto’s en wagenparken, dan is het natuurlijk helemaal mooi om ook CO2 te besparen op nieuwe parkeerborden die daarbij eventueel nodig zijn.     

BioPanel is een biobased kunststof dat volledig bestaat uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. De informatiepanelen hebben een extreem lage CO2-uitstoot, zijn volledig recyclebaar en aan het einde van de levensduur bovendien biodegradeerbaar. Ook de signing is milieuvriendelijk. Het BioPanel plaatmateriaal is voorzien van een PVC vrije folie waarop een full colour print wordt aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode. 

Resultaat


Voor HMP Distribution zijn 11 BioPanel parkeerborden gemaakt.

Hiermee is ruim 70 kg CO2 gereduceerd ten opzichte van aluminium borden.

Dit staat gelijk aan 417 km rijden met een gemiddelde dieselauto!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.