Milieuvriendelijke BioPanel toeristische bewegwijzering

28kg CO2 reductie per wegwijzer

Opdrachtgever(s): Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat en Gemeente Waalwijk

Wie op zoek is naar belangrijke plekken in de binnenstad van Waalwijk, hoeft alleen nog maar de nieuwe bruine bordjes te volgen. De gemeente Waalwijk heeft samen met Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat gezorgd voor betere bewegwijzering in het Waalwijkse centrum. Er staan nu borden vanaf de parkeerplaatsen tot in het centrum. Deze verwijzen naar locaties als winkelcentrum De Els, Stadstuin, Hooisteeg, Sint Jan, Theater De Leest, busstation of het Toeristisch Informatiepunt. Ook het toekomstige Schoenenmuseum ontbreekt niet. Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijk in Waalwijk en daarom hebben ze gekozen voor nieuwe wegwijzers met een minimale CO2 impact. De wegwijzers zijn gemaakt van het milieuvriendelijke BioPanel.

Opdracht

In opdracht van Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat en de Gemeente Waalwijk heeft AbelLeisure de binnenstad van Waalwijk voorzien van nieuwe toeristische wegwijzers. Waar in veel gemeente de toeristische wegwijzers nog zijn gemaakt van conventionele plaatmaterialen, zoals aluminium of kunststof, is hier bewust gekozen voor het milieuvriendelijk BioPanel. Dit plaatmateriaal is volledig is gemaakt van plantaardig materiaal. Met elk geplaatste wegwijzer, die bestaat uit meerdere borden, wordt zo’n 28kg CO2-uitstoot gereduceerd ten opzichte van het gebruik van aluminium plaatmateriaal. Dat staat gelijk aan drie maanden een boom laten groeien. 

BioPanel is een biobased kunststof dat volledig bestaat uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. De informatiepanelen hebben een extreem lage CO2-uitstoot, zijn volledig recyclebaar en aan het einde van de levensduur bovendien biodegradeerbaar. Ook de signing is milieuvriendelijk. Het BioPanel plaatmateriaal is voorzien van een PVC vrije folie waarop een full colour print wordt aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode. 

Resultaat


Voor de toeristische bewegwijzering in het centrum van Waalwijk zijn tot nu toe 14 BioPanel wegwijzers gemaakt.

Met elke BioPanel wegwijzer wordt ruim 28 kg CO2-uitstoot gereduceerd ten opzichte van gebruik van aluminium plaatmateriaal.

Dit staat gelijk aan de CO2 opname van 1 jaar lang een boom laten groeien!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.