BioPanel routemarkeringen wandelnetwerk Veluwe

1,5 ton CO2-reductie ten opzichte van aluminium borden

Opdrachtgever: Routebureau Veluwe

Het Routebureau Veluwe ontwikkelt en beheert de Veluwebrede routenetwerken voor fietsen, mountainbiken, wandelen en paardrijden. Voor deze activiteiten wordt het aanbod de komende jaren flink uitgebreid, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande paden én qua bewegwijzering wordt ingezet op duurzame én circulaire materialen. Het Routebureau Veluwe is een gezamenlijk project van twintig gemeenten: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renkum, Rheden, Rozendaal, Voorst en Wageningen. Namens deze gemeenten treden de gemeenten Apeldoorn en Ermelo op als beheerder van het netwerk. 

Opdracht

Voor de bebording van het wandelnetwerk Veluwe heeft het Routebureau Veluwe gekozen voor milieuvriendelijke bewegwijzering van BioPanel. Daarmee is gestart in twee gebieden, Hoenderloo en Veluwezoom. De andere gebieden volgen aansluitend. Op termijn is het de bedoeling dat alle bestaande aluminium bordjes bij einde levensduur worden vervangen door de milieuvriendelijke en circulaire fietsrouteborden van BioPanel. BioPanel is een plaatmateriaal dat volledig wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen industriële hennep en PLA. Doordat de hennep lokaal wordt verbouwd en BioPanel plaatmateriaal op relatief lage temperatuur kan worden geproduceerd zorgt BioPanel voor 99% minder CO2-uitstoot dan aluminium. Bovendien is BioPanel plaatmateriaal recyclebaar én biodegradeerbaar. Ook de bestickering is milieuvriendelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een PVC vrije folie, waarop een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.     

Resultaat

Voor dit project zijn er tot nu toe ruim 3200 BioPanel bordjes geplaatst in twee gebieden.

Daarmee heeft de provincie Gelderland al 1,5 ton CO2 gereduceerd ten opzichte van aluminium bordjes.

Hoewel dit pas het begin is, staat dit al gelijk aan 10 keer naar Parijs vliegen!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen mety als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.