Circulaire BioPanel fietswegwijzers in provincie Gelderland

1,2 ton CO2-reductie ten opzichte van aluminium borden

Opdrachtgever: Provincie Gelderland

Provincie Gelderland heeft circulariteit hoog in het vaandel. Bedrijven worden gestimuleerd om te besparen op grondstoffen en de uitstoot van CO2 te beperken. Daarnaast vinden geregeld pilots plaats waarbij  innovatieve, duurzame materialen worden ingezet die een milieuvriendelijk alternatief vormen voor conventionele materialen met een minder duurzaam karakter. Eén van die pilots betreft de ontwikkeling van een duurzame oplossing voor fietswegwijzers op diverse locaties in de provincie Gelderland.

Opdracht

In opdracht van de Provincie Gelderland zijn 69 BioPanel fietswegwijzers geproduceerd voor plaatsing op diverse locaties in de provincie Gelderland, waaronder tussen Apeldoorn en Arnhem. De constructie rondom de borden is dusdanig ontworpen dat er gebruik kan worden gemaakt van bestaande beugels. De borden zijn vormgegeven in de standaard wit-rode opmaak zoals deze in de wet is vastgelegd. Voor het paneel is gebruik gemaakt van BioPanel plaatmateriaal. Dit is voorzien van een PVC vrije folie waarop een full colour print aangebracht. Vervolgens wordt het afgewerkt met een PVC vrije beschermlaminaat. Printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.    

Resultaat

Voor dit project zijn er 69 BioPanel fietswegwijzers geplaatst.

Daarmee heeft de provincie Gelderland 1,2 ton CO2 gereduceerd ten opzichte van aluminium wegwijzers.

Dit staat gelijk aan 10 keer heen en weer vliegen tussen Amsterdam en Londen!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.