Kunstobject van 100% plantaardig BioPanel plaatmateriaal

Beeldende toepassing van BioPanel als milieubewust constructiemateriaal

Opdrachtgever(s): Lobke Meekes met kunstproject "Eenwoud" op landgoed Assisië

“Eenwoud” is een bosproject op landpark Assisië, dat wordt gerealiseerd uit de nazaten van bomen die een speciale betekenis hebben voor iemand en die voor de komende 1000 jaar met elkaar gaan samenleven. Van de voorgedragen bomen worden zaden en stekjes op 1 hectare grond geplaatst waardoor ze met hun wortels verbinding kunnen maken, elkaar kunnen versterken en samen tot een krachtig oud netwerk kunnen groeien. Een netwerk van bomen, mensen én verhalen over relaties, herinneringen, familie en tijd.

Opdracht

In opdracht van beeldend kunstenaar Lobke Meekes zijn voor haar kunstproject Eenwoud op landgoed Assisië in Biezemortel 16 elementen gefreesd uit BioPanel plaatmateriaal die samen een cirkelobject vormen. Teven zijn 8 begeleidende informatiepanelen gemaakt. Lobke werd in haar zoektocht naar duurzame informatiepanelen vanuit haar netwerk gewezen op BioPanel. De showcase met laserbewerking van BioPanel door Snijlab bracht haar op het idee om BioPanel ook als basismateriaal te kiezen voor een cirkelvormig object, opgebouwd uit 16 in elkaar te schuiven rechthoeken, die ongeveer 5 cm in de grond worden geplaatst voor stevigheid en om gras tegen te houden om naar binnen te groeien. 

BioPanel is een stevig plaatmateriaal in verschillende dikten, dat volledig bestaat uit snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen. BioPanel werd oorspronkelijk ontwikkeld als plaatmateriaal voor signing, maar de mogelijkheden van BioPanel gaan veel verder dan dat. Doordat de gewassen die aan de basis staan van BioPanel gedurende hun groeicyclus grote hoeveelheden broeikasgassen opnemen uit de lucht én omdat productie van BioPanel energiezuinig plaatsvindt op relatief lage temperatuur, maakt dit BioPanel tot een vrijwel CO2-neutraal plaatmateriaal. Bovendien is BioPanel recyclebaar én biodegradeerbaar. Zo voorkomen we restafval. 

Resultaat

Voor kunstproject "Eenwoud" zijn 16 elementen gefreesd uit BioPanel plaatmateriaal en 8 informatiepanelen gemaakt.

De informatiepanelen zorgen voor ruim 10kg CO2 reductie in vergelijking met gebruik van HPL en het kunstobject is een mooi voorbeeld van toepassing van BioPanel als constructiemateriaal.

Het resultaat is 100% plantaardig, heeft een minimale CO2 footprint en is recyclebaar én biodegradeerbaar!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.