Circulaire BioPanel fietsrouteborden voor Routenetwerk Veluwe

99% minder CO2-uitstoot met BioPanel borden dan aluminium borden

Opdrachtgever: Routebureau Veluwe

Het Routebureau Veluwe ontwikkelt en beheert de Veluwebrede routenetwerken voor fietsen, mountainbiken, wandelen en paardrijden. Voor deze activiteiten wordt het aanbod de komende jaren flink uitgebreid, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande paden én qua bewegwijzering wordt ingezet op duurzame én circulaire materialen. Het Routebureau Veluwe is een gezamenlijk project van twintig gemeenten: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renkum, Rheden, Rozendaal, Voorst en Wageningen. Namens deze gemeenten treden de gemeenten Apeldoorn en Ermelo op als beheerder van het netwerk. 

Opdracht

Voor de  bebording van het fietsroutenetwerk Veluwe heeft het Routebureau Veluwe gekozen voor fietsrouteborden van BioPanel. Op termijn is het de bedoeling dat alle bestaande aluminium fietsrouteborden bij einde levensduur worden vervangen door de milieuvriendelijke en circulaire fietsrouteborden van BioPanel. BioPanel is een plaatmateriaal dat volledig wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen industriële hennep en PLA. Doordat de hennep lokaal wordt verbouwd en BioPanel plaatmateriaal op relatief lage temperatuur kan worden geproduceerd zorgt BioPanel voor 99% minder CO2-uitstoot dan aluminium. Bovendien is BioPanel plaatmateriaal recyclebaar én biodegradeerbaar. Ook de bestickering is milieuvriendelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een PVC vrije folie, waarop een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.     

Resultaat


Voor het Routebureau Veluwe zijn inmiddels 1150 BioPanel fietsrouteborden gemaakt in diverse formaten.

Daarmee is 4380 kg/CO2 gereduceerd. Dat staat gelijk aan de CO2 opname van 219 bomen die een jaar lang groeien.

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.