BioPanel informatiepanelen Varen door Groningen

43 kg CO2 reductie ten opzichte van HPL/Trespa borden

Opdrachtgever: Recron / Hiswa

Groningen is trots op haar meren en vele met de hand gegraven kanalen en diepen. Om al dit moois nadrukkelijker te delen met watersportliefhebbers én om de provincie Groningen nadrukkelijker op de kaart te zetten als vaarbestemming zijn er acht vaarroutes ontwikkeld onder de noemer van Varen door Groningen. Deze vaarroutes worden sfeervol weergegeven in een fotorijkboek, zijn opgenomen in de RoutAbel app en tevens zijn er 11 informatiepanelen geplaatst langs de routes. Varen door Groningen is een samenwerking van HISWA Vereniging, Marketing Groningen, Routebureau Groningen, AbelLeisure en elf jachthavens. Het initiatief is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Provincie Groningen.

Opdracht

In opdracht van het samenwerkingsverband zijn 11 informatiepanelen ontwikkeld, die zijn gemaakt van BioPanel. BioPanel is een biobased kunststof uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. De informatiepanelen hebben een extreem lage CO2 uitstoot, zijn volledig recyclebaar én bij einde levensduur biodegradeerbaar! Op de informatiepanelen, die zijn geplaatst bij deelnemende jachthavens, staat een vaarroute vermeld die vanuit de betreffende jachthaven te starten is. De bestickering op de informatiepanelen is uiteraard ook milieuvriendelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een PVC vrije folie, waarop een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.

Resultaat


Voor dit project zijn er 11 BioPanel informatiepanelen geplaatst.

Daarmee heeft de provincie Groningen 43 kg CO2 gereduceerd ten opzichte van HPL/Trespa panelen.

Dit staat gelijk aan 260 km autorijden met een gemiddelde dieselauto!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.