BioPanel routemarkeringen wandelnetwerk Groningen

5,4 ton CO2 reductie ten opzichte van aluminium routemarkeringen

Opdrachtgever: Routebureau Groningen

Routebureau Groningen is hét startpunt voor routegebonden recreatie in Groningen en vormt een centraal platform voor routegebonden recreatie in de provincie Groningen. Het is in 2014 opgericht, met dank aan de provincie Groningen en de Groninger gemeenten. Sindsdien is Routebureau Groningen actief bezig om de routegebonden recreatie uit te breiden en te verbeteren. Om Groningen aantrekkelijker te maken voor wandelaars is een wandelroutenetwerk gerealiseerd door de Provincie Groningen waarbij is gekozen voor gerecyclede palen en milieuvriendelijke BioPanel routebordjes.  

Opdracht

Het gehele wandelroutenetwerk door de provincie Groningen is uitgevoerd met BioPanel routebordjes. BioPanel is een bio-based kunststof plaatmateriaal bestaand uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. De borden hebben een extreem lage CO2 uitstoot, zijn volledig recyclebaar én tevens biodegradeerbaar! Bovendien is de bestickering milieuvriendelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een PVC vrije folie, waarop een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.

Resultaat

Voor de bewegwijzering van het wandelnetwerk zijn ruim 12.000 BioPanel bordjes geplaatst.

Daarmee is in de provincie Groningen meer dan 5,4 ton CO2 gereduceerd ten opzichte van aluminium bordjes.

Dit staat gelijk aan 32.500 km autorijden met een gemiddelde dieselauto!

Over BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. BioPanel bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Dit zijn snel hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die grotendeels lokaal geproduceerd kunnen worden. De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot gevolg in verhouding tot conventionele materialen. Bovendien voorkomt het gebruik van BioPanel restafval.